Ondernemers betalen minder om betaling van kleine vordering af te dwingen

Geschreven op 30-07-2019 om 12:12
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wil de griffierechten voor kleine vorderingen verlagen. Het gaat daarbij om geldvorderingen tussen de € 500,- en € 5.000,-. De minister heeft daarover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hiermee komt de minister tegemoet aan een oproep van VNO-NCW en MKB-Nederland om het recht voor ondernemers beter toegankelijk te maken.

Een veel gehoorde klacht van het MKB en van deurwaarders is dat zij voor vorderingen van iets meer dan € 500,- een griffierecht van € 486,- aan de rechtbank moeten betalen. Het gevolg is dat men niet snel naar de rechter stapt voor onbetaalde facturen van net boven de € 500,-.

Menig ondernemer boekt vervolgens zijn vordering maar af in plaats van die te verhalen op de schuldenaar. Dit zet schuldenaars aan tot berekend gedrag. Bovendien kan het afboeken de liquiditeit van het bedrijf in gevaar brengen wat zelfs weer kan leiden tot faillissementen. Een onwenselijke situatie.

Als het aan de minister ligt, betaalt een bedrijf straks € 300,- aan griffierecht voor een vordering van € 900,-. Een aanzienlijke verlaging dus met de huidige tariefstelling.